राम कर्यालक साग (मीठ कर्याल) - कुमाऊँनी रैसिपी

कुमाऊँनी रैसिपी, kumaoni recipe of sweet bitter gourd ,ramkarele ki sabji,kumaoni khan pan

राम कर्यालक साग (मीठ कर्याल)

कुमाऊँनी खान-पान की रैसिपी

मीठ कर्यालक साग (रामकरेला, परमला) - चार मैशने लीजि

समान(सामग्री):-
आधु किलो राम कर्याल
द्वि ठुल दाण प्याजक
एक पुर गांठ लासन
द्वि ठुल डाढ़ सरसों तेल
आल (ऐच्छिक)
हल्द, जिर, धणि, अमचूर, लूंण हिसाबेल

तरिक(बनाने की विधि):-
कर्यालन कें ध्वे भेर काट ल्यो। 
भतेरक पाकी बीजन कें व भ्यार बिटि कानन कें हल्क हाथेल निकाव ल्यो। 
कौंव हुनी तो क्वे बात नी। 
लुआ भदै में तेल गरम करी जिर खितो व प्याज काट भेर लाल कौल ल्यो। 
वी बाद मश्याल खित भेर कौल ल्यो। 
लूंण अमचूर डाल भेर ढाक लगा दियो। 
मिश्यूँणे आग में 10 मिनट पकावो।


नोट- 
राम कर्यालक सवाद भौते भल हुन्छ। पचन में ले हल्क हूँ। सबे खा सकनी। यो सागअगस्त सितंबर में हुन्छ। इनुकें सुखा भेर ले राखनी। (चौमास में क्वे- क्वे जंगली साग  बिशी ले हुनि सावधानी  ज़रूरी छू)

सुमीता प्रवीण, मुंबई, July 19, 2021
सुमीता प्रवीण जी द्वारा फेसबुक ग्रुप उत्तराखंड रसोई विज्ञान पोस्ट से साभार

एक टिप्पणी भेजें

0 टिप्पणियाँ