गडेरिक पपटोल - कुमाऊँनी रैसिपी

गडेरिक पपटोल - कुमाऊँनी रैसिपी, kumaoni recipe - gaderi ke paptol. paptol a pahari recipe of himalayan yum leaves, kumaoni khan pan, kumaoni cuisine

गडेरिक पपटोल

कुमाऊँनी खान-पान की रैसिपी
प्रस्तुति: सुमीता प्रवीण

गडेरिक पपटोल (कुमाउनी) - चार मैशने लिजि

पपटोलक साग

समान (सामग्री):-
पौ भर पपटोल
एक दाण प्याज 
एक गांठ लासण
एक ठुल डाड़ सरसों तेल
हींग, जिर छौंक लिजि
लूंण,हल्द,ख़ुश्याण,धणि सवादक हिसाबेल
थोड़ ग्यूंक पिश्यूँ 

तरिक (बनाने की विधि):-
लुआ भदै में सरसों तेल गरम कभेर पपटोल हल्क भुन भेर निकाव ल्यो।
जिर व हींग क छौंक लगावो। 
ग्यूंक पिश्यूँ भुटेन व्है जावो तब जाणे भुटो। 
सप्पे मश्याल पिस भेर कौल ल्यो। 
पपटोल डालो पाणि व लूंण दाल भेर हलाते रवो जब तक उमाव न ऐ जवो। 
यो साग कें बन्यून में जादा समय नि लागूं। 
किलेकि पपटोल पैली बेटि भुनि हुनि।
गडेरिक पपटोल - कुमाऊँनी रैसिपी, kumaoni recipe - gaderi ke paptol. paptol a pahari recipe of himalayan yum leaves, kumaoni khan pan, kumaoni cuisine

नोट- 
भौते सवाद हुनि। 
लटपट सुखि हुई पपटोल ले बनाई जनि। 
कभे ले खा सकच्छा। 
पपटोल में घ्हौतेक दाल हुन्छ ये लिजि यो पौष्टिक हुन्छ। 
मश्याल जतुक कम हुनी उतुक भल हुनी प्योर पहाड़ी व्यंजन।

सुमीता प्रवीण, मुंबई, July 31, 2021
सुमीता प्रवीण जी द्वारा फेसबुक ग्रुप उत्तराखंड रसोई विज्ञान पोस्ट से साभार

एक टिप्पणी भेजें

0 टिप्पणियाँ