गडेरीक साग - कुमाऊँनी रैसिपी

गडेरीक साग - कुमाऊँनी रैसिपी, Gaderi ka saag banane ki pahari recipe,kumaoni recipe gaderi ka saag,kumaoni khan pan,kumaoni cuisine

गडेरीक साग

कुमाऊँनी खान-पान की रैसिपी
प्रस्तुति: सुमीता प्रवीण

गडेरीक साग (कुमाउनी) - छ: मैशने लिजि

समान(सामग्री):-
1 किलो गडेरी
1 ठुल गांठ लासन
20 ग्राम भांग
थोड़ अज्वैणक दाण (जख्या, मेथी ,ऐच्छिक)
द्वि डाड़ सरसों तेल
हल्द,
धणि, 
लाल, हरीं खुश्याण, 
लूंण सवाद अनुसार।

तरिक(बनाने की विधि):-
गडेरी कें छिल भेर गरम पाणि में साफ कर भेर काट लियो। 
लुआ भदै में सरसों तेल खित्या। 
अज्वैणक (जवांण) डाल भेर गडेरी डाल दियो। 
भली के भुनो। 
सबे मश्याल पिस भेर गडेरी दगड़ी कौल लियो। 
अब वीमें गरम पाणि जतु ज़रूरत छू उतु डाल भेर ढाक लगा दियो। 
गडेरी जब पाक जनि तो वीमे भांग पिस भेर, छान भेर थोड़ ग्यूं पिश्यूँ दगड़ी मिस भेर  खितो(ग्यूं पिश्यूँ न खितला तो फाट जान्छ कई बार) थोड़ देर जाणे भली के पकावो। 
जब तलक बकव न है जवो। 
भात दगड़ी भलोभल सवाद हुन्छ।
गडेरीक साग - कुमाऊँनी रैसिपी, Gaderi ka saag banane ki pahari recipe,kumaoni recipe gaderi ka saag,kumaoni khan pan,kumaoni cuisine

नोट- 
गडेरी तासीर गरम हुन्छ, सितम्बर बेटि मार्च जाणे यो साग खनी, भौते सवाद हुनी। 
मश्याल जतुक कम हुनी उतुक भल हुनी प्योर पहाड़ी व्यंजन।

सुमीता प्रवीण, मुंबई, July 27, 2021
सुमीता प्रवीण जी द्वारा फेसबुक ग्रुप उत्तराखंड रसोई विज्ञान पोस्ट से साभार

एक टिप्पणी भेजें

0 टिप्पणियाँ