गदुवा’क टुक-क साग

कुमाऊँनी रैसिपी-कुमाऊँनी-रैसिपी, gaduva ke tuke ka saag, kumaoni recipe from pumpkin shrub buds,kumaoni khan pan, kumaoni cuisine

गदुवा’क टुक-क साग

कुमाऊँनी खान-पान की रैसिपी
प्रस्तुति: सुमीता प्रवीण

गदुवा’क टुक-क साग (कुमाउनी) - छ: मैशने लिजि

समान(सामग्री):-
एक गड्डी गदुआक टुक 
आठ क्वास लासण
एक ढाड़ सरसों तेल
चार चमच भांग 
द्वि चमच चावों पिसी हुई (बिसार)
जिर, हल्द, खुशयाण, लूँण,धणि सवादक हिसाबेल।

तरिक(बनाने की विधि):-
लुआ भदै में सरसों तेल गरम करया पछि जिर भुन्या।  
गदुआक टुक ध्वे, काट भेर भुनो। 
जिर लासण लूँण सहित सप्पे मश्याल पिस भेर खितो। 
मिश्यूँण आग में ढाक धर भेर  पकावो। 
जब साग पाक जाल तो वीमे ज़रूरत मुताबिक पाण, चौवेण (चावों पिसी) डाल भेर पकावो। 
जब उमाव आल तब पिसी हुई भाँग छान भेर डालो। 
मिश्यूँण आग में पकावो।

नोट- 
चौमास में हुनि, भौते सवाद हुनि। पौष्टिक लै हुनि और सब्बे खा सकनि। भात दगड़ी भल स्वाद लाग्नि।
मश्याल जतुक कम हुनी उतुक भल हुनी प्योर पहाड़ी व्यंजन।

सुमीता प्रवीण, मुंबई, April 19, 2022
सुमीता प्रवीण जी द्वारा फेसबुक ग्रुप उत्तराखंड रसोई विज्ञान पोस्ट से साभार

एक टिप्पणी भेजें

0 टिप्पणियाँ